שאלות ותשובות על חינוך
עם בתיה לאנג

מאבחנת דידקטית
ומאמנת הורים בשיטת CMB
לשיפור משמעותי אצל ילדים עם קשיי התנהגות ולמידה

כאן כדי לענות לך תשובות לשאלות שמעסיקות אותך בהורות ובאימהות
כדי להגיע לבהירות וביטחון באימהות שלך!

כל השאלות שלכן בחינוך

יש לי ילד ביתה ו' ועדיין לא יודע לקרוא. ניסנו את כלהשיטות והילד פשוט אין לו כבר כח ומיואש מה ניתן לעשות?
שלום לך, כשילד בכיתה ו' עדיין לא קורא,
זה מספר דבר ראשון על קושי רגשי כמו שכתבת, אין לו כוח, מיואש ניסה הכל
ויתכן שהוא גם מאמין שלעולם לא יוכל לקרוא.
אם עד היום הוא לא רכש קריאה מסתבר שיש לו קושי אמיתי
ויחד עם קושי רגשי ואמונות שליליות על הנושא יהיה קשה לפתור את הבעיה בצורה מיידית. ממליצה קודם כל לפנות לאבחון טוב שימפה את הקשיים והחוזקות שלו
ובד בבד לתת לו ביטחון וחיזוק הדימוי העצמי בבית. הרבה נחת!
בתיה
ילדתי ילד שני אחרי 4.5 שנים, איך עוזרים לגדול להתמודד עם השינוי
עד היום היה בן יחיד ופתאום נכנסה תינוקת לחיים שלו,
הוא מבטא את הקושי בהתנהגות, בקושי להירדם
בנוסף איך עוזרים לו לבטא את מה שהוא מרגיש- הוא מאוד עצור רגשית ולא משתף
שלום לך, לרוב המעבר בין ילד אחד לשניים הוא מאתגר, במיוחד כשהגדול הספיק לגדול ולהתרגל ליחס מסוים שמשתנה פתאום. כשהקרקע מתערערת חשוב להשקיע בתחושת הביטחון, שהוא ירגיש שאת חושבת עליו, מתעניינת בו וקצת קצת "האמא" שהוא הכיר כשהייתם רק אתם. תנסי לתת לו כמה דקות שרק שניכם לבד לבד, בלי התינוקת והצרכים שלה. בנוסף, זה שהוא עצור רגשית ולא מבטא את מה שהוא מרגיש, יכול ללמד אותנו כמה קשה לו החוויה הזו עד שהוא מסתיר אותה גם מעצמו. תוכלי לעזור לו לשחרר את המעצורים הרגשיים ע"י סיפור שמספר את הסיפור שלו (על ילד שנולדה לו אחות, כולל כל הפרטים שכנראה מפריעים לו) תעשי את זה בעדינות ובזהירות. בסוף הסיפור תוכלי לשאול אותו מה הוא חושב על הילד, מה יכול לעזור לו ומה ישמח אותו. מעניין מה תגלי שם.
איך מלמדים את הילדים גבולות?
ילדים לומדים גבולות שנמצאים בבית, שברורים לנו ונוח לנו איתם. יתכן ולפעמים אנו מציבים גבול שאנחנו לא שלמים איתו, כל פעם שמזכירים אותו עולה בנו ספק אם הוא נכון או לא השדר עובר לילדים והם עוזרים לנו להבין שהגבול הזה לא בשבילם... יש פעמים שמה שהצבת הגבול מונעת או מעוברת ברגשות חזקים כמו פחד, אשמה, אכזבה וכדו' במקרה כזה הילד בורח מהרגש המלחיץ ולא משתף פעולה עם הגבול שלנו. רוגע, בהירות ואמון בילד יעזרו לנו להציב גבולות יעילים בביטחון.
הבן שלי כל הזמן רוצה לאכול בשביל תעסוקה,
מה עושים?
נסי להבין מה הוא מחפש ומקבל באוכל, אולי משעמם לו ואפשר למלא את זה במשחק משותף או משחק מורכב כמו פאזל. תוכלי להקציב לו מנה מסויימת ליום ולהודיע לו שזה מה שיש לו לאכול היום בין הארוחות. הוא יהיה אחראי לחלק לעצמו את הכמות שתספיק לו למשך היום מעבר לזה יש את הארוחות הקבועות.
הייתי שמחה לדעת מה ההבדל בין ילד עם קשיי התנהגות לבין התנהגויות לא הולמות/מתאימות שנובעות כתוצאה מקשב וריכוז
שאלה יפה, יש ילדים שיש להם רק קשיי התנהגות (לרוב על בסיס רגשי או תקשורתי) אצל ילדי קשב אנחנו יכולים לראות גם קשיי התנהגות בנוסף להפרעה. שם אנחנו נבין מה המקור לקושי. בסוף, בזמן אמת זה לא מידי משנה לנו ממה נובעת ההתנהגות:) אבל כדי להבין מה המניע ומאיפה זה בא, נרצה להבין את השורש. בפועל אפשר לעזור בעז"ה לכל סוגי קשיי ההתנהגות.
איך אני מלמדת את הבן שלי לדחות סיפוקים?
דחיית סיפוקים מונעת מגורמים רבים הרבה פעמים מה שמנהל את הקושי זה הרצון להגיע לתחושה טובה. ועכשיו. נוכל לנסות להחליף את הסיפוק שהילד דורש עכשיו בסיפוק אחר שיעשה לו טוב, במקרה שזה לא עובד יש כלים מקצועיים שיכולים לעזור לעשות עבודת עומק שתשפיע בין השאר על דחיית סיפוקים.
הילדים שלי רבים מכות, לא יודעת אם להתערב או לא?
מריבות בין אחים הם דבר שכיח ומצוי,
תעדיפי לא להיות נוכחת ולא להתערב, תני להם להתמודד בצורה עצמאית.
עם זאת - חשוב לפקוח עין שאין ילד שנרמס שוב ושוב מילולית או פיזית כתוצאה מאופי עדין או מרצה, במקרה כזה חייב להתערב ולעצור את ההתנהגות השתלטנית באופן מידי -אל תתני לו להתמודד לבד בזירה!
הבן שלי מחליט במקום התינוקת דברים,
אני מרגישה שהוא מפריע לה בעצמאות שלה.
יש ילדים טובים שרוצים מאוד לעזור כמו שהם חושבים שנכון. הילד שלך רוצה בשבילה את ההכי טוב והוא חושב שכמו שהוא מבין זה הכי נכון, במידה שמדובר בילד גדול ומבין, תוכלי לשבת ולדבר איתו על השוני בין אנשים, שכל אדם אוהב דברים אחרים, תשדלי אותו לשאול אותה מה היא רוצה ולזהות איך היא מתלהבת או מתעצבנת כשמשהו לא לרצונה. כשמדובר בילד קטן, תוכלי להסביר לו שכל אחד מחליט על הדברים שלו ע"י משפט שיחזור על עצמו: "רק התינוקת בוחרת מה היא רוצה עכשיו"
כל היום הילדים שלי משווים ביניהם - מי קיבל יותר, מי פחות, תוהה איך להפסיק את השיח הזה?
שיח של השוואות הוא מתיש וחסר כי אין באמת דרך להשוות ואין טעם.
אם את יודעת שאת דואגת לתת לכל ילד את מה שהוא זקוק ובטוחה באמת שאין אפליה ביניהם, תוכלי לשקף לילדים שכל ילד מקבל מה שהוא צריך,
כשאת מחליטה את נותנת ואם ילד צריך משהו הוא מוזמן לבקש ממך, בלי קשר לזה שאח אחר קיבל. הרבה פעמים זה ילד שמחפש אהבה ומרגיש לא אהוב – במקרה כזה, כדאי לטפל לעומק כדי שירגיש אהוב ללא תנאי.
הבן שלי לא אוהב לחזור על מה שלמדו בחיידר ולא לעשות שיעורי בית, מה לעשות?
תבררי איתו למה הוא לא אוהב.
ילד אוהב לעשות מה שהוא יודע, אם הוא נמנע
כנראה יושב שם קושי לימודי / רגשי / פיזי
ממליצה לבדוק ולטפל במידת הצורך.
הבן שלי לא מספר מהנעשה בחיידר
ואני רוצה שהוא ישתף יותר
כדי לעודד ילד לשתף נשאל שאלות רבות ומגוונות ממקום מתעניין ורגוע,
אפשר לתבל את השיחה במיני מתיקה יש בהם כוח לפתוח לבבות 😊
הילדים שלי לא יודעים להעסיק את עצמם לבד,
רק עם מבוגר בשטח
ילדים שרוצים מבוגר בשטח מחפשים ביטחון, שיטה שעובדת היא להיות איתם בכיף ושחרור עד שהם מגיעים להנאה וממשיכים להתעסק לבד, אז להודיע שאת יוצאת לכמה דקות וכבר חוזרת. תחזרי, תראי נוכחות ושוב תעדכני לכמה זמן את יוצאת. כשהם ידעו לכמה זמן את הולכת ויראו שאת חוזרת כמו שאמרת יתחזק להם הביטחון בסביבה והם יוכלו להגיע לעצמאות בעז"ה.

עברת על כל השאלות, ועוד לא מצאת תשובה לשאלה שלך?
מוזמנת לשאול את בתיה!